21 Ekim 2021 Perşembe

9 Sınıf Atmosfer

 




9 sınıf atmosfer, coğrafya dersinin temel konularından biridir. Dünya'nın uzaydan ayrılmasını sağlayan bir gaz tabakasına verilen addır. Dünya'ya faydaları düşünülünce göz ardı edilemeyecek kadar çok önem arz eden atmosfer tabakası, iklim değişikliklerinde de rol oynar. 

Ayrıca aslında renksiz olan suyun (denizler vs), renk kırılmasına sebep olduğu için, mavi görülmesini sağlar. Her ne kadar gözle görülmese de oldukça kalın bir tabakadır. Kalınlığı yaklaşık 10000 kilometredir. Hayatın devamlılığını sağlayan gazları (oksijen vs) bünyesinde bulundurur. 


Uzay boşluğundan gelebilecek gök taşları atmosfere girdiği andan itibaren oradaki gazların etkisiyle yanmaya ve parçalanmaya başlar. Bu sayede olası tehlikelere karşı gezegenimizi korur. Dünyayı ekstrem sıcaklıklardan korur, fazla soğuk ve fazla sıcak olmasını önler. Güneş ışınlarının zararlı kısımlarını süzer ve Dünyaya gelmesini engeller.

Atmosfer tabakası her biri farklı işleve sahip katmanlardan oluşur.

👥Atmosferin katmanları nelerdir?
  1. Ekzosfer
  2. İyonosfer
  3. Şemosfer
  4. Mezosfer
  5. Stratosfer
  6. Troposfer
Bu katmanlar 9 sınıf atmosfer konusunun içinde detaylıca anlatılmakta, aşağıda da kısaca anlatılmaktadır.

👥Atmosfer katmanlarının özellikleri nelerdir?

👨Ekzosfer: Atmosferin en dış tabakasıdır. Bünyesinde helyum gibi hafif gazları bulundurur, yer çekimi neredeyse yoktur ve bu yüzden fazla gaz içeremez.

👨İyonosfer: İklimsel olaylar görülmez. Molekül bazların parçalanarak iyonlar haline getirildiği katman olması sebebiyle bu adı almıştır. Radyoaktif dalgaları yansıtır.

👨Şemosfer: Ultraviyole ışınların tutulmasını sağlar.

👨Mezosfer: Mezosfer tabakası da kendi içinde iki alt tabakadan oluşur; ozonosfer ve kemosfer. Ozonosfer, güneşin yaydığı tüm zararlı ışınların tutulmasını sağlar. Kemosfer ise gazların iyonlarına ayrıştığı katmandır.

👨Stratosfer: Sıcaklık yayılımının en düzenli olduğu tabakadır. Dikey hava geçişi yoktur.

👨Troposfer: Canlıların direk temasta bulunduğu en iç atmosfer tabakasıdır. Troposfer tabakasında yukarıya çıkıldıkça sıcaklık azalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder