4 Kasım 2021 Perşembe

Atmosfer Oksijen Oranı Ne kadardır ?



Atmosfer Oksijen Oranı, günümüzde dünya atmosferinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturmaktadır. Atmosfer tabakasının kalan 

78'i Azot, 

% 0,9'u Argon, 

% 0,03'ü karbondioksit 

% 4' yakınını da su buharı ve iç gazlar (neon, helyum, kripton, ksenon gibi) oluşturmaktadır. 

Atmosfer tabakasının % 20'sini oluşturan oksijen, tüm canlılar tarafından kullanılır. Solunum için gereklidir. Yanmanın ortaya çıkabilmesi için oksijen gerekmektedir. Atmosfer oksijen oranı konusunda son yıllarda yapılan araştırmalara göre, son 20 yıldan beri oksijen oranında bir azalma olduğu bilinmektedir. 




Avustralya'da yapılan bir araştırmaya göre atmosferdeki oksijen oranındaki bu azalış yüzde 0,03 'ler mertebesindedir. Araştırmacılara göre atmosferdeki oksijen oranındaki bu azalışın belli başlı nedenleri; dünya üzerindeki ormanların yok olması ile birlikte, fosil yakıtların yakılmasında oksijenin kullanılması ve biyosferdeki oksijen çevriminde meydana gelen bozulmalardır.


Bununla birlikte, bilim insanları, atmosfer oksijen oranının 2,3 milyar yıl önce, atmosferin yaklaşık yüzde 1'ini oluşturabilecek bir seviyeye yükseldiğini kabul ediyorlar. Buna bir gösterge olarak da, yaklaşık 2,2 milyar yıl önce oluşmaya başlayan ve Arizone ve Yutah bölgesindeki kanyonlarda bulunan ve kırmızı yatak olarak bilinen kaya birikintilerinin varlığını göstermektedirler.
Yeni tahminler son 800.000 yılda atmosferdeki oksijen oranının yüzde 0,7 oranında düştüğünü göstermektedir. Atmosferin oksijen seviyelerindeki bu düşüş endişe verici olarak gözükse de, bilim insanları, bu azalmanın canlı ekosistem için çok öneminin olmadığını belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder