Ateşli hastalıklardan sonra, yaralanmalarda ve vücudun zayıf düşmesini netice veren her durumda, hastalık yapmaya fırsat bulamayan bazı virüsler canlanarak dokuyu işgal ederler, işgal ettikleri zayıf dokuda önce ağrı şeklinde kendilerini belli ederler. Sonra ağrılı bölgede bir kızarıklık başlar.
Ne Yapmalı?
- Çıbanın çevresini sık sık bir antiseptik solüsyonla temizleyiniz.
- Temizlikten sonra, çıbanın üzerini bir gaz bezi ile örtüp bantlayınız.
- Çıban iyileşinceye kadar su ile temas ettirmeyiniz.
- Bulabildiğiniz taktirde karboynuzuotu tohumlarını un haline getirinceye kadar dövünüz. Elde ettiğiniz lapa ile çıbanın üzerine örtüp sarınız.
- Keten tohumu dövülerek bal ile karıştırılırsa, elde edilen lapa da yukarıdaki karaboynuz otu tohumunun yerine geçer.
Çıban deride aniden ortaya çıkan ağrılı mikrobik döküntüye denilir. Bakterinin meydana getirdiği enfeksiyon sonucunda oluşur. Özellikle birçok deri hastalığı bakterinin, derinin içine girmesini kolaylaştırır. Deride sert, ağrılı ve nohut büyüklüğünde bir şişlik olarak ortaya çıkar. Çıbanın belirtileri nelerdir? Çıbanın tedavi yöntemi nelerdir? Çıban çeşitleri nelerdir? Çıban neden çıkar? Bu soruların cevabı için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Çıban Nedir?
Çıbanın tıbbi ismi fronkül. Deride aniden ortaya çıkar, stafilokok denilen bakterinin meydana getirdiği enfeksiyon sonucu oluşan, ağrılı ve mikrobik döküntüye verilen isimdir. Genelde, bakterilerin kıl köklerine yerleşerek çoğalmasıyla oluşur. Ani kızarıklık, şişlik, ağrı ve zonklama hissi oluştururlar.
Çıban Neden Çıkar?
- Kronik Deri Rahatsızlığı: Birçok deri hastalığında bakterinin vücudun içerisine girmesi kolaylaşır.
- Şeker hastalığı (Diyabet): Deride oluşan hasarların iyileşmesi zorlaştığı ve savunma sistemi zayıfladığı için gelişebilir.
- Bağışıklık sistemi sorunları: Böbrek yetmezliği, kemoterapi, steroid (kortizon) tedavisi, kalıtsal olarak bağışıklık sisteminin çalışmaması gibi durumlarda sık gelişir.
- Fazla kilo: Obez kişilerde vücutta katlar oluşması ve bunların birbirine sürtünmesi sonucu cilt tahriş olur. Ayrıca bu bölgelerin fazla terlemesi de çıbana neden olabilir.
- Sık sık terleme: Bazı tiroit hastalıklarında terlemenin çok olması çıbana neden olabilir. Ayrıca, vücutta nemin fazla olduğu kasık, koltuk altı gibi bölgelerde daha sık görülür.
Çıban Belirtileri
- Deride sert, ağrılı, bezelye veya nohut büyüklüğünde şişlik
- Çıban etrafında sıcaklık artışı ve kızarıklık olabilir.
- Şişliğin ortası bazen beyaz veya sarı renkte olabilir.
Çıban Nasıl İyileşir?
Şiddetli çıban vakalarında, tıbbi tedaviler sıklıkla antibiyotik
kullanımını ve neşter yardımıyla çıbanın bir uzman doktor tarafından
içinin boşaltılmasını gerektirir. Enfeksiyonun kan dolaşımına karışması
ve sonucunda da beyne ulaşma riski bulunmaktadır. Göz ve burun gibi
riskli bölgelerde gelişen çıbanların yine bir doktor tarafından tedavi
edilmesi gerekmektedir.
hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.
Tanı ve tedavi için
mutlaka hekiminize başvurunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder