İshal Nedir?
Akut gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihabıdır (enflamasyonudur). Bu hastalıkta ishal ana bulgu olup, ishale bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı eşlik edebilir.
İshal Nedir?
Akut gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihabıdır (enflamasyonudur). Bu hastalıkta ishal ana bulgu olup, ishale bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı eşlik edebilir.
İshalin tıptaki adı akut gastroenterit ve diyare olarak isimlendirilir. İshal virüs, bakteri ve parazitlerin vücuda alınmasıyla oluşur. Bunların dışında yediğiniz meyveler ve sebzeler de ishale yol açar. Belirtileri mide bulantısı, kusma, ateş, halsizlik, huzursuzluk ve karın ağrısı olarak ortaya çıkar. Yediğimiz yiyecekler, içtiğimiz sular, kirli ellerin ağza götürülmesi gibi durumlarla enfeksiyon vücuda girer. Eğer hijyene önem verilmezse de hastalık kişiden kişiye bulaşarak yayılır. Ayrıca geçmeyen ishal ve kilo kaybı hastalığın ilerlediği aşamalarda ciddi sorunlar yaratabilmektedir.
Yetişkinlerde ishal çeşitleri; İshal her insanın her yaş grubunda başına gelebileceği bir durumdur.
Dışkılama ile ilgili bir durum olduğu için beslenmeye dikkat etmek
önemlidir. Yetişkinlerde ishalin sebepleri genelde tüketilen besinlerden
dolayıdır. Yazın havaların ısınmasıyla bozulan yiyecekler, dengesiz
beslenme gibi durumlar örnek verilebilir. Bunların dışında enfeksiyonlar,
alerjiler, bağırsak sorunları ishale yol açar. Yetişkinlerde ishal
çeşitlerine örnek verecek olursak:
Bebeklerde ishal çeşitleri ; Bebeklerde ishal çok sık görülür. Anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde, ek gıdaya geçen bebeklerde ve hastalıkların etken olduğu durumlarda bebeklerde ishal görülür. Yenidoğan bebeklerde günde 4-5 dışkılama normal olarak değerlendirilir. Sulu ya da katı olması koşullara göre de normal sayılabilmektedir. 1 yaşına kadarda bebeklerde dışkılama sayısı 2-3'e kadar düşer. Bunun dışında oluşan yumuşak kıvamlı dışkılama ishali ortaya çıkarır. En sık rastlanan nedeni de enfeksiyonlardır. Kirli su, yemeklerin veya mamaların hijyenik ortamda hazırlanmaması, biberonların ve emziklerin yeterince temizlenmemesi gibi durumlar bebeklerde ishale yok açar. Bebeklerde ishal çeşitleri şu şekildedir:
İshal Nasıl Bulaşır?
Gastroenterit, etkeni içeren dışkı ile bulaşmış olan yiyeceklerin
yenilmesiyle, su veya diğer içeceklerin içilmesiyle, etkenle temas etmiş
kirli ellerin ağıza götürülmesi ile ortaya çıkar. Güvenli içme ve kullanma
suyuna ulaşımın sağlanamadığı bir bölgede, su içmek, yemek yapmak, bu
suları temizlik amaçlı kullanmak ishalli hastalıkların görülme olasılığını
artırmaktadır. Kişisel hijyen şartlarının düşük olduğu durumlarda hastalık
kişiden kişiye de bulaşabilir. Diğer yayılma yolu hijyenik olmayan
şartlarda hazırlanmış veya saklanmış yiyeceklerin tüketilmesidir. Kirli
su, yıkama sırasında yiyeceklere hastalık etkenlerinin bulaşmasına neden
olabilir. Kirli sulardan yakalanmış balık ve deniz ürünleri de akut
gastroenteritler için kaynak olabilirler.
İshal nedenleri nelerdir?
Virüsler: Norwalk virüsü, sitomegalovirüs ve viral hepatit ishale neden olabilir.
Ayrıca rotavirüs, akut çocukluk ishalinin genel bir nedenidir. 5 yaşından
küçük çocuklarda ishalin yaklaşık %40’ına Coronavirusler neden
olmaktadır.
Bakteriler ve parazitler: Bakteri ve parazitlerin bulaştığı yiyecek veya sulardan tüketmek ishalin en sık görülen nedenlerinden biridir.
İlaçlar: Birçok ilaç ishale neden olabilir. Örneğin antibiyotikler bağırsaklarınızdaki iyi ve kötü bakterileri yok ederek doğal bakteri dengesini bozabilir. İshale neden olabilen diğer ilaçlar, kanser ilaçları ve magnezyumlu antasitlerdir.
Laktoz intoleransı: Laktoz, sütte ve diğer süt ürünlerinde bulunan bir tür şekerdir. Laktoz intoleransı olan (laktozu sindirmekte zorlanan) kişiler, süt ürünlerini yedikten sonra ishal olabilirler.
Fruktoz: Fruktoz meyvelerde ve balda doğal olarak bulunan ve bazı yiyecek ve içecekleri tatlandırmak için kullanılan bir tür şekerdir. Fruktozu sindirmekte zorlanan insanlar ishal olabilir.
Sindirim bozuklukları: Crohn hastalığı, ülseratif kolit, çölyak hastalığı, mikroskobik kolit ve irritabl barsak sendromu gibi sindirim sistemi hastalıkları ishale neden olabilir.
Bunların dışında ayrıca ;
İshal Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın etkeni ne olursa olsun tüm gastroenteritlerde ishal görülür.
İshal (diyare), bağırsak hareketlerinin artması, dışkı miktarının
fazlalaşması ile günlük dışkı sayısının artması ve dışkı kıvamının
bozularak yumuşak, sulu bir görünüm alması olarak tanımlanır. Virüsler ile
gelişen ishalde dışkıda kan görülmez. Bazı bakteriler kanlı, sümüksü bir
ishale neden olurken, bazıları kansız, sulu veya su gibi dışkıya da yol
açar. Akut gastroenteritlerde bulantı, kusma, karın ağrısı ve ateş sık
olarak gelişir. İshal, kusma ve yüksek ateşe bağlı olarak dehidratasyon
tablosu gelişebilir. Bazen bağırsakta gaz toplanması, baş ağrısı,
halsizlik de görülür.
Dehidratasyon; vücuttan fazla miktarda su-sıvı kaybı olmasıdır.
Dehidratasyon, bebekler ve küçük çocuklarda daha sık görülür. İshal, kusma
ve ateş sonucu gelişen sıvı kaybı vücudun elektrolit (tuz ve mineral)
dengesini de bozabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda birkaç saat
içerisinde vücuttan aşırı sıvı kaybı olabilir. Hafif dehidratasyon
geliştiğini gösteren belirti hastanın susamış olmasıdır. Vücuttan su kaybı
arttıkça susuzluğa ek olarak dudak ve ağız kuruluğu, uykuya meyil,
gözyaşında azalma veya gözyaşının gelmeyişi, göz kürelerinde çökme,
nabızda hızlanma, el ve ayaklarda soğukluk, derin veya hızlı solunum,
idrar miktarında azalma olabilir. Ağır dehidratasyonda bunlara ek olarak
dalgınlık, kan basıncında düşme, hiç idrar çıkarmama ve şok
görülebilir.
İshal Tanısı Nasıl Konur?
Hasta numunesinde (gaita, idrar, kan, BOS, balgam, kusmuk, vb.) uygun
laboratuvar yöntemleri ile yapılan inceleme sonucunda Akut barsak
enfeksiyonuna neden olan etkenin (virüs, bakteri veya parazitin)
saptanması ile tanı konur.
Hasta öyküsü ve muayene bulguları genellikle akut gastroenterit tanısı
için yeterlidir. Bazı bakteri ve parazitlerin oluşturduğu ishallerin
tedavisinde antimikrobiyal ilaçların kullanılması gerektiğinden, hastalık
etkeninin bu mikroplardan biri olabileceği düşünüldüğünde bunlara yönelik
dışkı tetkikleri ve diğer tetkikler yapılabilir. Kanda tuz ve minerallerin
düzeyine bakılması gerekebilir.
En yaygın olarak yapılan tetkik direk gaita incelemesi ve gaita
kültürüdür. Ayrıca serolojik testler, PCR, patolojik incelemeler, vb
tetkikler de akut barsak enfeksiyonlarında tanı koymak amacıyla
kullanılır.
İshal Tedavisi Nasıldır?
Akut gastroenteritlerin çoğu kendiliğinden düzelir. Tedavi genellikle
belirtilere yönelik uygulanmaktadır.
Doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde ve doktorun önerdiği şekilde
ilaç kullanılmalıdır.
İshal kesici ilaçlar kullanılmamalıdır.
İshal düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalarla ishal diyeti
uygulanmalıdır ve hastanın ağızdan bol sıvı alması sağlanmalıdır. İshale
bağlı gelişen sıvı ve tuz kaybı oldukça önem taşımaktadır.
İshal süresinde iştahsızlık sıktır. İshal belirtileri olan çocuklara sık
aralıklarla besinler verilmelidir. İshalin erken döneminde çocuğun aç ve
susuz bırakılmaması, alışık olduğu sıvı besinlerin alabildiği miktarlarda
verilmesine devam edilmesi, sıvı ve tuz kaybının gelişmesini
önlemeye yeterlidir. Anne sütü alan bebeklerde emzirme devam
ettirilmelidir. Büyük çocuklar ise alışık olduğu sıvı besinler ile
beslemeye devam edilmelidir. Yoğurt, ayran gibi besinler besin değeri
yüksek olan yağsız et, katı yumurta gibi besinler tercih edilmelidir.
İshal durana kadar liften zengin besinler (fazla posa bırakan çiğ sebze ve
meyveler) bağırsak hareketlerini arttırdığı için önerilmemektedir. Yağ
emilimi bozulmamış olmasına karşın çok yağlı besinler bağırsaklardan
geçişi hızlandırdığı için birkaç gün verilmemelidir.
İshal Korunma Yolları Nelerdir?
El yıkama; akut gastroenterite yol açan mikropların bulaşmasını önleyen
en önemli yöntemdir.
Kişisel korunma önlemi olarak ellerinizi;
Yemeklerden önce ve sonra
Yemeklerinizi hazırlamadan önce ve sonra
Tuvaletten önce ve sonra
Bebeğinizin beslemeden önce, altını temizledikten önce ve sonra, daima sabunla, bol ve temiz su kullanarak yıkayınız.
Ellerinizi yıkarken her tarafını (ön ve arka parmak aralarını, tırnak içlerini ) iyice temizlediğine emin olana kadar yıkamaya özen gösteriniz.
Su Güvenliğiniz İçin;
Mutlaka temiz su tüketiniz.
Mümkünse resmi izinli ambalajlı su kullanınız.
Bulunduğunuz bölgede kuyu suyu yada depo suyu kullanılıyorsa, klor kullanma talimatına uygun şekilde mutlaka suyunuzu klorlayınız.
Kaynağını bildiğiniz ve temizliğinden emin olduğunuz suları kullanınız.
Zorunlu hallerde suyunuzu en az 10 dakika kaynatarak kullanınız.
Gıda Güvenliğiniz İçin;
Tüm meyve ve sebzeleri tüketmeden hemen önce bol ve temiz su ile
yıkayınız.
İyice piştiğinden emin olduğunuz gıdaları tüketiniz.
Pişirilmiş dahi olsa uygun şekilde saklanmayan gıdalarda mikrop üreyebileceğini unutmayınız, bu nedenle uygun şekilde saklanan gıdaları tüketiniz
Açıkta satılan gıda maddelerini kesinlikle tüketmeyiniz.
Kümes hayvanları, kasaplık hayvan etleri ve ürünleri tam olarak pişirdikten sonra tüketiniz.
Pastörize edilmiş süt ve süt ürünleri kullanınız.
Unutulmamalıdır ki hasta kişiler, ishali düzeldikten sonra birkaç gün içinde de bulaştırıcı olabilir. Aile içinde hastalığın yayılımını önlenmek için hastanın kullandığı tabak, çatal, kaşık, bıçak temizlenmeden başkalarınca kullanılmamalı, hastanın özellikle dışkı ile temas etmiş kirli kıyafetleri sıcak su ile yıkanmalı, tuvalet klor içeren temizleyicilerle ya da çamaşır suyuyla temizlenmelidir.
İshal iyi gelir?
Erişkinde görülen ishal için ev çözümlerinden bazıları:
- Patates haşlaması veya az süt ve bitkisel yağ ile yapılan patates püresi, evde yapılmış yoğurt ve ayran, pirinç çorbası,
Ayrıca şiddetli ishal durumunda evde sıvı ve elektrolit kaybını önleyecek
oral rehidrasyon sıvısı (ORS) adı verilen karışım hazırlanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder