ASTIM BRONŞİT
Tedavi edilmeyen saman nezlesinden ve akciğer iltihabından sonra sık görülen bir hastalıktır. İnce bronşların daralması şeklinde etki yaptığından hasta soluk verirken zorluk çeker.Astım bronşit, bazı psikolojik rahatsızlıklarla birlikte ortaya çıkabilmekte ve gerçek sebebi bulunamadığı takdirde tedavisi oldukça zorlaşmaktadır.Astım, hava yollarının çevresindeki kasların gerilmesine ve hava yollarının daralmasına neden olan şişmeye neden olan iltihaplı bir durumdur. Birlikte ortaya çıktığında, bu duruma astım bronşit denir.
Her soluduğunuzda hava burnunuza ve ağzınıza girer. Boğazınızdan aşağı iner ve bronşiyal tüpler adı verilen bir dizi hava geçiş yoluna akar. Bu tüplerin havanın ciğerlerinize ulaşması için açık olması gerekir; burada oksijenin vücudunuzdaki dokulara taşınması için kana aktarılır.
Hava yolları iltihaplanırsa hava, ciğerlerinize gitmekte zorlanır. Daha az hava girdiğinde, nefes darlığı hissedebilirsiniz. Sıkıştırılmış geçit yollarından daha fazla oksijen almak amacıyla hırıldayarak nefes alıp öksürebilirsiniz.
Bronşit ve astım iki iltihaplı hava yolu durumudur. Akut bronşit, seyri başladıktan sonra genellikle kendiliğinden iyileşen hava yollarının astarının iltihabıdır. Viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır. Uzun süreli olan kronik bronşit, sigara dumanı, toz veya kimyasallar gibi çevresel tahriş edici maddelere uzun süre maruz kalmasıyla tetiklenebilir.
Astım bronşitin Belirtileri:
Semptomlar, bronşit ve astım semptomlarının bir kombinasyonudur. Aşağıdaki semptomların bir kısmını veya tamamını yaşayabilirsiniz:
- Nefes darlığı
- Hırıltı
- Öksürük
- Göğüs sıkışması
- Aşırı mukus üretimi
- Solunum güçlüğü daha çok geceleri nöbetler şeklinde kendisini gösterir.
- Hasta oturduğu veya kurbağa gibi yattığı zaman daha kolay nefes verir.
- Bronşial astımda nefes almada değil, nefes vermede güçlük vardır. Bu sebeple akciğerlerde şişme görülür.
Astım bronşitin yaygın belirtileri
Sürekli veya arada bir astım bronşit belirtileri yaşayabilirsiniz. Zaman zaman bu astım belirtilerinden herhangi biri şiddetli olabilir:
- Göğüs ağrısı veya basıncı
- Kuru, balgamsız öksürük (ıslak, balgamlı öksürük enfeksiyonu düşündürür)
- Yorgunluk
- Ateş
- Nefes darlığı veya hızlı nefes alma (takipne)
- Hırıltı (nefesle yapılan ıslık sesi)
Hayatı tehdit eden bir durumu gösterebilecek ciddi belirtiler
Bazı durumlarda bronşit yaşamı tehdit edebilir. Siz veya birlikte olduğunuz biri aşağıdakiler de dahil olmak üzere yaşamı tehdit eden bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz acil tıbbi yardım alın (112’yi arayın):
- Dudakların veya tırnakların mavimsi renklenmesi
- Bayılmak veya tepkisizlik gibi bilinç veya uyanıklık düzeyinde değişiklik
- Nefes darlığı, nefes almada güçlük, hırıltılı solunum, nefes almama veya boğulma gibi solunum veya nefes alma sorunları
Astım Bronşite Ne Yapmalı?
Nefes vermeyi kolaylaştırmak için solunum borularını genişletici ilaçlar verilirken; aynı zamanda hastalığa sebep olan madde veya olay keşfedilmelidir. Astıma sebep olan etki ortadan kaldırıldığı zaman tedavi kolaylaşmakta ve krizlerin önüne geçilebilmektedir.
Varsa iltihabi durumlar önlenmelidir.
Öksürüğü kesmek için tedbir alınmalı, balgam söktürücü ilaçlar kullanılmalıdır.
Hasta sık sık solunum hareketleri yapmalı, bronşların tabiî yolla açılmasına yardımcı olmalıdır.
Yine astıma yol açan alerjik madde tesbit edilmeli, bünyenin bu maddeye hassasiyeti giderilmelidir. Buda aşılarla yapılır.
Saman nezlesi kuru ortamı sevdiğinden, tedavi sırasında hasta nemli bir ortamda bulundurulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder